Azot

Jednym z najważniejszych makroelementów wpływających na prawidłowy wzrost i rozwój roślin jest azot. Może on być pobierany bez ograniczeń, ale  jak ze wszystkim w nadmiarze szkodzi. Zatem, co sprawia, że azot jest podstawowym pierwiastkiem?

Azot wpływa na rośliny za równo pod względem fizycznym jak i jakościowym. Podstawowym celem stosowania azotu jest zwiększenie plonu, jednak jego nadmiar może wpłynąć na niego zupełnie odwrotnie .Ponadto wraz ze spadkiem wydajności z hektara spada także sama jakość płodu. Np. w przypadku buraka cukrowego występuje spadek zawartości skrobi, plonu korzeni oraz wzrasta zawartość szkodliwego nieprzekształconego azotu. Przy produkcji jęczmienia browarnego przy przenawożeniu azotem notuje się spadek produkcji słodu a co za tym idzie pogorszenie jakości piwa. Azot w formie azotanowej nieprzekształcany na białko, zastaje akumulowany i staje się toksyczny dla zwierząt i ludzi.

W przypadku niedoboru azotu u roślin można zaobserwować bardzo charakterystyczne zmiany. Na blaszkach liściowych pojawiają się chlorozy, początkowo na starszych, w wraz z pogłębiającym się niedoborem również na młodych liściach. W ostatnim stadium rośliny usychają. Innym objawem deficytu jest słabo rozwinięty system korzeniowy oraz słabe krzewienie. W przypadku zbóż, niedobór azotu jest przyczyną krótkiego kłosa o małej ilości ziarniaków.

Jak wiadomo azot ma bardzo duże znaczenie dla roślin. Istotna jest forma, jaką pobierają rośliny, która zależy między innymi od pH gleby czy samej rośliny uprawnej. W przypadku kwaśnego odczynu gleby, dominującą formą będzie amonowa a w zasadowym azotanowa.

Warto pamiętać i uwzględnić w nawożeniu to, że azot znajdujący się w glebie nie jest całkowicie pobierany przez rośliny. Wykorzystywany jest także do budowy białek mikroorganizmów tam żyjących. Dodatkowo utrata wynika z wymywania w głąb profilu glebowego lub przedostawanie się do atmosfery w postaci gazowej.

Najlepszym sposobem na dostarczenie cennego makroelementu do gleby są nawozy mineralne oraz naturalne. W przypadku pierwszej grupy zawartość azotu jest wyższa gdyż zaczyna się od 15.5 % N. Przyjmuje się, że azot w pierwszym roku po zastosowaniu nawozów mineralnych jest pobierany przez roślinę w 70 % a w przypadku naturalnych tylko 30%.

Azot to bardzo cenny pierwiastek plonotwórczy, który musi być dostarczony roślinie w optymalnej ilości. Przy zastosowaniu większej ilości nie tylko zaszkodzimy uprawie, środowisku, ale także własnej kieszeni.

Podziel się:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Wykop
Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Flaker
  • Wykop
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Azot

  1. Ja pisze:

    Super blog. Możesz napisać cos o cenach zwierząt?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *