Czynniki wpływające na efektywność nawożenia

Czy pomimo tego, że stosujesz odpowiednią dawkę nawozów mineralnego, nie osiągasz planowanego plonu? Dlaczego tak jest i czy da się to naprawić? Takie pytania rodzą się, co roku, w głowie wielu Rolników. Chodź odpowiedź jest prosta to czynników na to wpływających jest bardzo wiele.

Efektywność nawożenia mineralnego można zdefiniować, jako maksymalny plon uzyskany z konkretnego nakładu w postaci nawozów mineralnych. Wpływa na nią wiele czynników zarówno takich, na które człowiek nie ma bezpośredniego wpływu jak i te, które może modyfikować.

Odczyn gleby

Uregulowanie odczynu gleby powinno być podstawowym zabiegiem w każdym gospodarstwie. Przy niekorzystnym pH gleby, rośliny gorzej pobierają składniki pokarmowe, pożyteczne pierwiastki potrafią być uwstecznione a negatywne uruchamiane.

Na kształtowanie się odczynu gleby ma wpływ wiele czynników naturalnych jak: skała macierzysta, klimat, przemiany materii organicznej oraz antropogenicznych: nieodpowiednie nawożenie czy brak wapnowania

Materia organiczna

Materia organiczna potocznie zwana próchnicą. Składa się ona głównie z resztek roślinnych, zwierzęcych oraz z organicznych pozostałości po życiowej działalności mikroorganizmów glebowych. Materia organiczna wpływa korzystnie na żyzność gleby, czyli warunki rozwoju roślin m.in. poprzez: umożliwienie poprawnego rozwoju systemu korzeniowego wiązanie wody i składników pokarmowych.

Warunki wodne

Składniki pokarmowe pobierane są przez rośliny z roztworu wodnego. W przypadku złych warunków wodnych, mikro- i makroelementy zmniejszają swoją ruchliwość, co w konsekwencji utrudnia pobieranie ich przez rośliny. Susza utrudnia przede wszystkim pobieranie w pierwszej kolejności: boru, manganu, miedzi i molibdenu. Nadmiar wody jak i jej nie dobór wpływa, zatem na plonowanie rośliny.

Naturalna zasobność gleby w składniki pokarmowe

Naturalna zasobność gleby jest zdefiniowana, jako zapas składników pokarmowych powstałych przy pomocy sił przyrody, o różnym stopniu przyswajalności i rozpuszczalności. Określenie naturalnej zasobności gleby pozwala dostosować uzupełniające dawki nawozów. Dzięki temu dostarczamy do gleby pierwiastki w określonej ilości, co pozytywnie wpływa zarówno na roślinę jak i na środowisko.

Czynniki agrotechniczne

Prawidłowe zabiegi uprawy gleby, odpowiedni dobór roślin następczych, terminowy siew i jego gęstość, a także ograniczanie, zawalczenie chwastów i chorób są to czynniki agrotechniczne wpływające na efektywność nawożenia. Wśród czynników agrotechnicznych można wyróżnić: odpowiednie używanie maszyn, siew nawozów w odpowiednim terminie, w określony sposób i w formie. Jest to ważne gdyż rośliny mogą pobierać dane składniki pokarmowe w określonej fazie rozwoju.

Jak widać rozsianie nawozów nie zagwarantuje nam oczekiwanego plonu. Rolnik musi spełnić szereg minimalnych wymagań, aby zapewnić roślinie odpowiednie warunki do rozwoju rośliny.

Podziel się:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Wykop
Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Flaker
  • Wykop
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *