Obornik – nawóz na wagę złota

Obornik to produkt uboczny każdego gospodarstwa z produkcją zwierzęcą. Czasami uważany za zbytek a czasami traktowany, jako nieodzowny element produkcji roślinnej.

Obornik to nic innego jak przefermentowany kał i mocz ze ściółką, w postaci słomy. Jego skład chemiczny zależy od zwierząt, od których został pozyskany. Najczęściej użytkowany jest bydlęcy oraz świński, rzadziej koński, owczy.

Pod względem wartości głównych składników pokarmowych można zaobserwować, że ten nawóz charakteryzuje się następującymi wartościami: N-0,50 % P2O5 – 0,25% K2O – 0,6 % MgO – 0,15 % CaO – 0,4 %; S – 0,04%. Dodatkowo występują w nim takie mikroelementy jak: bor, mangan, miedź, molibden, cynk oraz kobalt. Porównując już miedzy sobą obornik pod względem pochodzenia można zauważyć, że najzasobniejszy w makroelementy jest nawóz świński, a najmniej bydlęcy.

Warto także wspomnieć, że obornik to nie tylko źródło cennych składników pokarmowych, ale także wybawienie dla gleby. Nawóz ten przyczynia się do powstawania próchnicy, która jest pożądana na każdym polu. W ten sposób poprawia się żyzność i urodzajność gleby. Dodatkowo obserwuje się jej poprawę zdolności chemicznej, fizycznej i biologiczną poprzez: zdolność zatrzymywania wody czy samych składników pokarmowych czy lepsze napowietrzenie.

Jak da się zauważyć, obornik posiada dużo plusów, które przemawiają za stosowaniem go przy każdej możliwej sposobności. Występują niestety pewne ograniczenia, zarówno przy terminach, częstości jak i ilości go użytkowania. Obornik na glebach ciężkich i średnich powinno się stosować późną jesienią, a na lekkich, wiosną. Ważne jest wtedy, aby od razu wejść w pole z orką. Co do ilości, występuje limit narzucony przez Dyrektywę Azotanową, która ogranicza nas do stosowania max 170 kg azotu na hektar, czyli około 30-40 ton nawozu na hektar. Warto także wspomnieć, że w związku z tym, że obornik rozkłada się przez pewien czas, najefektowniej wykorzystają go rośliny okopowe siane lub sadzone na wiosnę. Dobrze na takie nawożenie reaguje także kukurydza.

Jak widać, obornik jest najlepszym sposobem, aby w prosty i tani sposób poprawić właściwości gleby, jej żyzność i zasobność. Dodatkowo zastosowanie nawozów naturalnych zmniejsza konieczność stosowania drogich nawozów mineralnych.

Podziel się:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Wykop
Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Blogger.com
  • Flaker
  • Wykop
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wydarzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *